Skjern å – maj 2018

Billeder fra turen ses her.

TFF ved Skjern å

Pinsen 2018

Årets højdepunkt bedre kan TFF’s forårs sammenkomst ikke beskrives. Som vanligt blev de trans-regionale linjer fortættet med sms og mails måneden op til det forenende gensyn. Formand Janker havde henlagt fiskeriet til sin hjemmebane Skjern å, og de øvrige medlemmer måtte nu op til det forløsende fiskeri spekulere i vandstand, strøm, laksetræk, fangststatistik og hvad, der nu ellers hører sig med, når den danske majlaks skal lokkes på krogen.

Nuvel TFF-dagene tager sin begyndelse ved at undertegnede lørdag sen eftermiddag drejer ind på KB’s matrikel i Odense, og laver en københavnerparkering, som KB aldrig har set udført tidligere. KB giver indtrykket af, at have været fiskeparat fra morgenstunden; stang og fisketasker står klar ved kantstenen og er med sikkerhed blevet minutiøst gennemgået flere gange af frygt for at KB skulle have glemt noget….Bilen loades og team KB og Esel sætter kurs mod Skjern. Snert omkring Vejlebroen opnås kontakt til Janker, der sammen med SB har taget forskud på laksefiskeriet og derfor har fisket det meste af lørdagen igennem. Janker har badet fluen hele dagen, men absolut intet fiskemæssigt mærket, men har oplevet det smukke i laksefiskeriet: 3 shortsklædte polakkere med spinnestænger tramper forbi Janker og okkuperer det meste af det fiskestræk, som Janker stod for at gennemfiske, for efter 15 minutters fiskeri at lande en laks på omkring 7 kilo – sådan skal det gøres?

Janker møder Esel og KB ved Sdr. Felding Camping og SB støder kort efter til. Det er to udmattede fiskere, som er blevet kogt i solen ved åen. De er begge rødnakkede og især SB’s højre arm bærer præg af at have glemt solcremen. Uden tvivl er der blevet fisket; maskinfisket; endeløse kast mod fjerneste brink med spinner og flue men uden fangstmæssigt resultat. Tvivlen nager et kort sekund og KB får et rådvildt blik i øjnene – manden har laksefeber og lader til at have svært ved at bære tanken om, at majlaksen ikke for alvor har meldt sit indtog i det skjernske vandsystem. Der bliver spist pasta og kødsovs til aftensmad finurligt tilsat hjemmedyrket chili, som bringer potensen og energien op i os alle. Opvasken bliver nærmest maskinelt overstået dvs i lynets hast for at den ophøjede ro, som den halvårlige generalforsamling fordrer, falder på medlemmerne. Under generalforsamlingen besluttes morgendagens fiskeplads, som henlægges omkring Fandens enge og med det in mente går medlemmerne til ro. Det vil sige SB går i seng, KB og Janker taler fiskepladser, strøm og vandstand med mere – KB skal have alle lokale forhold på plads for at optimere sit fiskeri og undertegnede lytter med et halvt øre og fornøjer sig med Jankers så fint indkøbte rødvin.

Alarmen fra vækkeuret siger 04.30 og omkring 05.30 hvisler spinner og fluer ud i Skjern å. TFF har stemplet ind for alvor. Der fiskes og den gryende sol nydes – og så bimler KB’s telefon. Janker har fisk – STOR FISK. Møbelbankeren har trukket rundt med Janker i 10-15 minutter og fighten er først for alvor i gang. KB og Esel kigger på hinanden – Janker skal have hjælp. Vi sætter i løb – der er små 1,5 kilomet til bilen igennem engdraget. Der spurtes og netop som vi når bilen og i samme moment ser SB, ringer Janker; fisken er tabt. KB falder på knæ og brøler sin fortvivlelse og ærgrelse ud – lige der stod tiden stille og selv vindmøllerne stoppede med at snurre…….

Senere mødes vi med Janker, der stadig er i chock over mødet med den monstrøse laks, som han har skønnet til at ligge på den rigtige side af 15 kilo. Som Janker siger; når en laks springer ud af vandet 50 meter nedstrøms og på den afstand ser stor ud, så må det være en stor laks. Dagen igennem henfalder Janker i sine tanker, og vi andre har ikke været i tvivl om, hvad der er foregået. Hele fighten med laksen løber igennnem Jankers sind igen og igen; et memo, som vil følge ham de næste mange år – de fisk, som mistes, huskes nærmest bedre end de fangne.

Maskinfiskeren fra Sønderborg lander vanen tro en flot gedde midt på eftermiddagen og vist nok også en aborre enten før eller efter gedden – det er nærmest en mr. 100% hvad angår, at fange essox lucius i strømvande. KB følger om eftermiddagen trop på fangst af den grønne laks og lander også en fin gedde. Dermed har 3 medlemmer fået flex på klingen og som jeg husker det berigede jeg min fiskekasse med 3 spinnere, som jeg var ude at hente i åen ved Skarrild.

Det blev aften og aftensmaden; pølser og kartoffelsalat blev drønet ned for at vi kunne komme retur til laksevandet. Højdepunktet for lørdag aften bliver at KB og SB kontrolleres på deres fiskekort, og pænt og bestemt orienteres om, at de har købt kort til det forkerte stræk….

Tilbage i hytten er der rådslagning – hvor skal næste dags laksefiskeri henlægges til, hvor kan laksen besnæres og lokkes til hug? Der er enighed om, at vi igen skal tidligt op og alarmen bliver igen sat til kl.04.30 – det ringer og ignoreres dvs KB står op  og går i seng igen. Uret ringer igen, og klokken nærmer sig kl.07.30 inden TFF er af fjerne og på vej mod fiskevandet. Janki har sovet på dagens potentielle fiskeplads og kommer op med at Dinesens hul ved Skolebroen i Borris skal fiskes. Esel taxier ud og kører mod sin familie i Odense og de 3 øvrige medlemmer begiver sig afsted mod fiskestrækket i Borris. Nærmest samme sted på motorvejen som om lørdagen bare i den modsatte retning, indgår der et kald fra enten KB eller Janki. Mr. SB, den maskinelt fiskende og smukt solbrændte familiefar, har med en sort Condom-spinner overlistet og fravristet Skjern å en sølvtorpedo. SB’s første Skjern å laks; en smuk laks med en kamplængde på 95cm, som samtidig nærmest i sidste klokketime reddede TFF’s lakseære. Til dato har TFF ikke fisket i laksevand uden at fange eller have sikker kontakt til laks – vi håber, at det fortsat gør sig gældende i fremtiden.

 

Tak for skønne fællesdage i det vest jyske – vi ses til HØ-træf på MØN i oktober!