Ærø 2011

Ærø 2011

Billeder fra turen.

Billeder fra turen-2.

Ærø – Påske 2011

Skærtorsdag

Forventningerne til fiskeriet på Ærø var gradvist steget fra et næsten nulpunkt, grundet den massive algeforekomst i de indre farvande (med fiskedød og -flugt til følge), til et euforisk klimaks, grundet en super-optimist af en konstitueret formand. KB – formanden og dermed arkitekten bag den planlægningsmæssige del af TFF-fisketuren, havde gennem de seneste uger, suppleret medlemmerne med talrige oplysninger, herunder: Opvarmningen af havvandet, hvilket ville betyde døden for algen, vind- og vejrforhold,  hot spots, og ikke mindst fangstrapporter. Sidstnævnte var nedslående; det havde været sparsomt med fangsterne, men der var blevet taget enkelte gode Ærøhavørred på 3+ henover den forgangne måned. Ifølge formanden var dårlig fangststatistisk til for at blive brudt, og de optimale meteorologiske forhold taget i betragtning, så kunne han garantere flex på klingen til samtlige medlemmer på førstedagen.

Fiskedagene i Påsken oprinder og medlemmerne sejler ind fra Fyn og Als og udveksler kammeratlige krammere på havnen i Søby. Det lå i luften; det er forår, det er april, solen skinner, vinden blæser (fra øst!), og havørrederne er sultne.

Den tungt belæssede kålorm (den lime-grønne Skoda Fabia også kendt som avocadoen) fragter TFF til det lejede byhus i Vester Brenninge. Det gule hus indtages og den midt-ærøiske landidyl bliver snart brudt ved lyden af primalskrig, flaskeklirren, og musik nydeligt indspundet i duften af røg fra den optændte grilll

Efter hygge-wannebe- seminaked bøsseshow og nedsvælgning af Gøl-pølser, discount-flütes og kartoffelsalat bliver årets generalforsamling gennemført. KB introducerer sit valg af hot spot, og fremlægger sin fælles Ærømålsætning for TFF: En fisk over 2,5 kg og 10 fisk i alt, sådan! Medlemmerne nikker anerkendende –  formanden virker sikker i sin sag; Ærø vil give fisk, mange fisk ! De af medlemmerne nyproklamerede fangstmålsætninger for fiskeåret 11/12 står allerede til at være indfriet, når medlemmerne takker af efter Ærø-turen.

Startskuddet til de næste dages fiskeri bliver givet med indtaget af den obligatoriske Fernet Branca. Optimistisk gennemfisker vi pladsen ved Dunkær. Vinden kommer fra syd, solen skinnede og de første fisk ville snart indfinde sig……nej! Afsted til næste plads på sydpidsen, igen vind – kun en død overflade. Afsted til Skjoldnæs for at gennemfiske pladsen omkring næbbet i skumringen. Hurtigt ned med en rugbrødsmad og ud til vandet. Hvad F….algesuppe; hele nordøst siden af næbbet var fedtet ind i brun alge. Hurtig beslutning afsted til vestsiden, Vitsø. Her sidder en tysk surfcasting-angler, der har fanget et par Schollen  (rødspætter) – sådan, her er fisk og mandefald. SB er blevet mere og mere forsagt henover eftermiddagen og ansigtsfarven hvidere og hvidere, hvilket ikke kun skyldtes et mildt, men meget synligt overforbrug af børnesolcremen. Bombardabenny har rumlen i maven. Det, som han selv i første omgang har tolket som en fysisk forventningens glæde, viser sig at være enhver børnefars skræk; omgangssyge eller på sønderjysk “rumlen i maven”. Ak ja 3 medlemmer finder den aften vej til fiskevandet og svinger taktfast deres stænger til lyden af det 4 medlems forløsning i det nærliggende buskads. Fisk og overfaldeaktivitet har vi den aften på vestsiden af Ærø, men det er fisk af familien Gadus Morhua aka torsk. Et enkelt torskemedlem finder vej til storekummes krog, Zielfish numero uno for Donkey, og afslører dermed at det er torsk og ikke havørred som fouragerer på pladsen. Nattemørket indfinder sig og de tre medlemmer trasker tilbage til bilen og finder en forløst SB, der har fået tømt mavesækken, og derfor kan melde sig klar til morgendagens fiskeri.

Langfredag

Strækket ved Borgnæs ser fantastisk ud i høj sol og kraftig vind fra øst, men holder ikke fisk. Sydsiden bliver derfor besøgt, men strækket hurtigt dømt ude – kun badenymfen er et plus. Herefter afsted til sikker plads nummer 1: Mud-hole –heller ikke her er fisk. Menmenmen SB får i vanlig stil tjekket om de nye waders er helt vandtætte (han var i til 1 cm fra waderskanten) og samme check gælder Jankis nye HTC-mobil og waders. SB waders består testen – Janki skal have ny mobil og lukket et hul i sine waders.

Efter at have beriget mavesækken med en burger fra Lendas griller, så besøges Urehoved ud på eftermiddagen. Urehoved vil i TFF-regi fremover blive kendt for det sted hvor grejet presses til det yderste, og det er ikke pga en stor fisk. KB, for- og fiskemand, geolog, biolog og albinoneger, fisker koncentreret på østsiden af Urohoved. Blikket er rettet mod vandet eller sandet (fisk eller sten – alt i naturen er interessant for KB) og det tredje element vinden/luften/himlen er denne dag negligeret. KB vågner op da hans blink taxier ud af vandet og bliver luftbåren. KB, som også har en ornitologisk interesse, opdager og konstaterer at han i sin fiskeiver har fanget en edderfugl. Fuglen gør alt for at komme væk fra KB, og den fremstormende SB, der er på vej med en intention om at hjælpe fugl og KB. En lang historie gøres kort; udgangen er tragisk for den stakkels fugl, som i sin skræk dykker i bølgerne og ikke kommer op igen.

Efter at havde nedbragt den ærøske Edderfuglebestand med et medlem beslutter TFF at resignere til den lejede hytte for at spise aftensmad. Menuen er på anden dagen altid spaghetti kødsovs. KB, nu i egenskab af kok, formår igen at bringe sig selv i begivenhedernes centrum, da han vælger at erstatte oksekødet med kalv og flæsk. Pasta- og svinekomboen ligger tungt i maven, da TFF parkerer tæt på strækket ved Borgnæs, hvor aftenfiskeriet skal foregå.  Borgnæsstrækket, stedet som i 2009 havde kastet hele tre fisk af sig – vel at mærke i østenvind, er næste offer for TFF-fiskekroge. Lange aftentimer bliver brugt på strækket, og SB ender med at have kontakt med 2 fisk; en som han har på i 5 sekunder og en som bed i bombardaflådet.

Lørdag

Det er morgen, klokken er 06.00, og er vi igen ved Borgnæs. Solen er ved at stå op og vinden er fortsat i øst. Det blæser moderat og bølgerne bærer lidt skum. Vi har givet os selv to timers fiskeri inden vi skal retur til morgenmaden, som Jesper har lovet at gøre klar. Det er nu at TFF-æren skal reddes og at en Ærøfisk kommer på vandrepokalen. To timers koncentreret fiskeri ender med  en mistet fisk (Donkey).

Efter morgenmaden rengøres hytten og Janki befragtes til færgen. Efterfølgende fisker de tre resterende medlemmer ved Skjoldnæs, og gør endnu en ihærdig indsats for at fange en fisk.  Skjoldnæs ligger ved Ærøs eneste golfbane, og fiskevandet rummer derfor, udover et fangstpotentiale for havørred,  muligheden for at blive ramt en golfbold. Esel står i sine egne tanker da han forskrækkes af en golfbold, der slår ned i vandet bag ham. Esel er tæt på at bryde den nedslående TFF-fangststatistik, fordi han har en følger. Havørreden er med helt inde ved stangspidsen men vender og svømmer ud på dybt vand. Øvøvøv.

Efter at have smidt Esel af ved færgen prøver SB og KB et sidste stræk, men ender med at kapitulere. Ærø vinder 1-0 over TFF, men der er lovet revanche en gang i fremtiden. En dag i april, hvor solen skinner, og vinden blæser, forhåbentlig fra syd eller vest, og hvor vandet ikke, de 4 uger forinden, har været fyldt med alger. Nuvel undskyldningerne for manglende fangst kan altid findes, men betingelserne for fisk var gode. Vi havde bare ikke heldet.